GEEN OPSLAGCONDITIES, GEEN RISICO – kunnen we heruitgifte van geneesmiddelen dan mogelijk maken?
Kwalitatief goede geneesmiddelen weggegooien omdat ze op de plank van het ziekenhuis liggen met een stickertje erop met de naam van een overleden patiënt? Dat klinkt niet logisch, en dat is het ook niet. Maar in het web van regels en de dagelijkse praktijk is dat wel wat er gebeurt.
Yvette Meijer van SPARCOS BV en Marja J Bogaards van GroenErwt-Transfarmacie denken dat dit anders kan. Een belangrijk argument voor het weggooien is immers dat de kwaliteit van een geneesmiddel na uitgifte niet meer kan worden gegarandeerd. Maar voor heel veel geneesmiddelen hoef je niet te twijfelen aan de kwaliteit, die is al door de fabrikant uitgebreid getest en goed bevonden. Zo goed zelfs, dat er in veel gevallen* door de fabrikant wordt gesteld dat er geen opslagcondities zijn. Dan kun je het dus ook niet verkeerd opslaan.
Bovendien betekent “geen opslagcondities” dat het geneesmiddel gedurende minimaal 6 maanden bij 40ºC stabiel blijft. In geen enkel ziekenhuis en geen enkele instelling in Nederland zul je 6 maanden lang een temperatuur van 40ºC bereiken.
Dit is het uitgangspunt geweest voor Yvette en Marja om een workshop te organiseren voor een diverse groep stakeholders. Het doel van de workshop was om het idee te toetsen en te onderzoeken welke bezwaren zouden moeten worden weggenomen om heruitgifte onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken. De uitkomsten van de workshop vind je in de bijgevoegde pdf. kwaliteitsgarantie bij heruitgifte van geneesmiddelen
* Dit geldt niet voor alle geneesmiddelen, maar op basis van een aantal steekproeven gaan we uit van een schatting van 70% van de geneesmiddelen waarvoor dit geldt.